O znanih plesalcih….brata Zotto

Danes bom predstavila brata Zotto, od katerih so se učili otroci Misse ter mnogo drugih plesalcev.

Miguel Ángel Zotto

se je rodil leta 1958 v Buenos Airesu, sinu italijanskih priseljencev. Tango je poslušal z dedkom, ki je bil plesalec, in z očetom, plesalcem in igralcem. Pri 17. letih se je začel učiti tanga pri različnih učiteljih. Leta 1984 pa je sam postal učitelj tanga na Univerzi Belgrano v Buenos Airesu, samo leto kasneje pa se je zgodil njegov največji preboj – na Broadwayu je nastopal s svojo predstavo »Tango Argentino«. In kot sam pravi, so ga tam opazili in mu dali veščine in samozavest, da je nato ustanovil svoje podjetje TangoX2, s katerim je hitro pridobil mednarodno veljavo in s svojim timom plesalcev nastopal na večjih odrih po vsem svetu. V tistem času je plesal z Mileno Plebs s katero sta bila zasebno par 10 let, leta 1995 sta se razšla (to je tista plesalka, ki jo je v mojem prvem emailu omenil Mariano Chicho Frumboli). En posnetek Miguela in Milene:

Miguel Ángel Zotto je bil leta 2000 izvoljen za enega izmed treh največjih tango performerjev stoletja. Njegov ples je bil namreč vedno usmerjen v show oz. ustvarjanje, režiranje za publiko. Bil je eden prvih plesalcev, ki je tango ponesel iz plesišč Buenos Airesa na velike gledališke odre in s tem služil denar. Miguel Ángel Zotto je en izmed živih legend tanga, zato ga je vredno poznati. Od leta 2007 pleše z Daiano Guspero, ki je postala glavna plesalka v TangoX2Company predstavah. Skupaj imata hčerki, dvojčici, leta 2012 pa sta v Milanu, kjer živita, odprta Zotto Tango Akademijo, kjer poučujeta.

Njegov ples iz Božičnega koncerta v Vatikanu:

Iz mnogih izkušenj nastopanja, ki jih ima, se res znajde na vsakem plesišču – velikem, malem, ozkem, vsak oder zna izkoristiti za to, da publiko zabava (največkrat neplesočo, kar je še težje), kot npr. na spodnjem posnetku:

Kako izgledajo njegove predstave, si na hitro lahko pogledate na tem posnetku:

Midva sva bila pri Miguelu in Daiani na par tečajih, ko sta bila gostujoča učitelja v Trstu. Na sliki nama Miguel razlaga kaj naj popraviva.

Osvaldo Zotto

Ko je bil zelo mlad, ga je njegov starejši brat Miguel uvedel v svet tanga. V 80. letih je skupaj s plesalko Moro Godoy približal tango javnosti s serijo video posnetkov z naslovom: “Así se Baila el Tango” (Tako se pleše tango), ki jih najdete na YouTubu (super so za učenje osnov):

–          V angleščini vseh 36 lekcij tanga: https://www.youtube.com/watch?v=B_LjwPXLkpc&list=PL2D9CDB53B787CB89&ab_channel=luzdecordoba

–          isto, samo v španščini (za moja ušesa veliko lepše): https://www.youtube.com/watch?v=WLG5P5rZA_U&list=PLYDRtZdiLzAVkgaSvF00PwjKwHYnuUEvG&ab_channel=surfolk

Potem se je pridružil plesni ekipi v podjetju TangoX2, ki sta ga takrat vodila njegov brat Miguel Ángel Zotto in Milena Plebs. Osvaldo je bil tako del dveh nepozabnih odrskih predstav: “Una Noche de Tango” in “Perfumes de Tango”.

Leta 1997 je začel plesati z Loreno Ermocido in postala sta eden najbolj znanih plesnih parov. Skupaj sta opravila več svetovnih turnej, pevec Julio Iglesias pa ga je poklical, da sta bila del njegove turneje.

Plesal je v najprestižnejših gledališčih in prizoriščih: Metropolitan Opera House, gledališču Chaillot v Parizu, Royal Albert Hall, Luna Park v Buenos Airesu in s Simfoničnim orkestrom Hollywood Bowla. Nastopil je tudi pred več kot petdeset tisoč ljudmi v Los Angelesu. Nastopal je za svetovne osebnosti, kot sta egiptovski predsednik in španska kraljica. Za svoj talent in svojo plesno kariero je prejel tudi priznanje Unesca. Njegovo življenje se je prehitro končalo zaradi srčnega napada. Smrt ga je zalotila doma v Buenos Airesu. Umrl je leta 2010. Njegov tesni prijatelj ga je našel mrtvega v njegovi postelji.

Osvaldo se je odločil, da bo plesal čisto drugače, kot njegov brat. Ta plesalec je resnično vedel, da na odru ni treba razstavljati akrobacij, da bi bil tango cenjen. Preprosto je zaupal v tankočutnost plesa. Medtem, ko je njegov brat slovel pri publiki, ki ni plesala tanga, je bil Osvaldo veliko bolj priljubljen pri plesalcih tanga.

Sama nisem imela priložnosti, da bi bila na kašnem njegovem tečaju, Darko pa je bil pri njima na delavnici tako v Ljubljani, leta 2006, ko sta ju Primož in Janja iz Slovenije povabila na Ljubljanski tango festival, pa tudi v Buenos Airesu je šel k njemu na par tečajev. Takole mi ga je opisal: “Meni je bilo pri njegovem plesu najbolj všeč to, da je delal enostavne stvari zelo izpiljeno (npr. škatlo, kros). Vzel si je čas, da je naredil korak. Ko si ga gledal, je dajal občutek, da mu to res pomeni, da mu vsak korak pomeni veliko. Seveda je v vsakem nastopu pokazal tudi veliko kompleksnosti, ampak tudi te so bile vse prefinjeno izpeljane. Če bi ju slikal v katerem koli trenutku plesa, bi bila slika uporabna (ne meglena). Med plesom ni nikoli dajal občutka, da se mu mudi, kar danes pogosto opazim na plesišču, da želijo plesalci tanga impresionirati s hitrostjo in liki in plesalka včasih izpade kot orodje, da lahko plesalec pokaže ves svoj nabor figur. Medtem ko sta bila onadva oba zelo prezentna, tudi Lorena, ne samo Osvaldo. Lorena je vedno na plesišču iz gledalca izvabljala spoštovanje.«

Darko ju je posnel, ko sta imela tečaj v Ljubljani, dve demonstraciji po njunem tečaju:

–          https://www.facebook.com/400022320053182/videos/638142219574523

–          https://www.facebook.com/tangoljubljana/videos/2556353261323564

Še en njun posnetek iz nastopa:

 

Za konec pa še en posnetek, ko oba brata plešeta tango s svojo mamo, ko je praznovala rojstni dan, najprej Miguel, kot starejši brat, nato še Osvaldo. Tako lepo je, ko Osvaldo poljubi svojo mamo in z vso ljubeznijo pleše z njo:

Viri:

https://es.wikipedia.org/wiki/Miguel_%C3%81ngel_Zotto

https://www.theguardian.com/stage/2008/feb/19/dance

https://www.todotango.com/english/artists/biography/1598/Osvaldo-Zotto/

 


Categories: ZNANI PLESALCI

Post Your Thoughts