10 nasvetov kako pomerjati tango čevlje

Nakup dobrih tango čevljev je bolj znanost kot umetnost. Pri pomerjanju in izbiri si lahko pomagate tudi s sledečimi nasveti.

1

Najprej izberite čevlje prave velikosti, ki se vam popolnoma prilegajo na nogo. Priporočamo, da ne nakupujete, ko imate zatečeno ali ožuljeno stopalo.

2

Testirajte stabilnost čevljev tako, da stojite nekaj časa na eni nogi. Če se boste počutile stabilno, varno in ‘ozemljeno’, imajo čevlji zeleno luč. Dobri tango čevlji so namreč vedno zelo stabilni, ko stojite v njih samo na eni nogi.

3

Testirajte čevlje tudi s hojo nazaj, kajti tako jih boste največ uporabljale.

4

Preverite, ali čevlji dobro ‘prenesejo’ pivotiranje.

5

Skrbno izberite podplat čevlja. Semiš se oprijemlje tal bolje in je boljša izbira za drseča tla, vendar jih boste morali redno krtačiti. Trdo usnje je bolj odporno, ne zahteva toliko vzdrževanja in bolj drsi. Zaradi mehkosti bo čevelj iz semiša veliko bolj fleksibilen, a bo zaradi tega manj pripomogel k stabilnosti. Čeprav imam sama raje podplat iz usnja, veliko plesalkam bolj ustreza fleksibilnost in oprijemljivost semiša.

6

Pametno izberite višino pete. Če ste začetnica v tangu, lahko pričnete z nižjimi petami, vendar vedite, da vam višje pete omogočajo lažji prenos teže v zaprtem objemu. Višina pete se meri od konca pete stopala pravokotno na tla.

7

Najpomembnejše je, da vam stopalo ne spolzi v čevljih. Čevlji morajo biti tesno zapeti, a seveda ne tako tesno, da bi to motilo krvni obtok ali vam nagubalo kožo.

8

Peta čevlja mora biti postavljena pravokotno na tla pod peto stopala.

9

Izogibajte se nakupu koničastih čevljev.

10

Če menite, da potrebujete širše ali ožje čevlje, bo verjetno res tako, zato ne kupujte čevljev impulzivno.

Povzetek

Največkrat se plesalke odločamo za nakup čevljev le po dizajnu ali preferenci barve, vendar nam to le malo pomaga pri našem plesu. Material, stabilnost, fleksibilnost, naklon pete in ravno pravšnja velikost so veliko bolj pomembne sestavine dobrega tango čevlja. Pred nakupom plesnih čevljev za argentinski tango je zato vsekakor dobro poznati lastnosti dobrih tango čevljev iz članka 10 Stvari na katere morate biti pozorne pri nakupu tango čevljev.

Verjamem, da ima vsaka plesalka svoj način pomerjanja čevljev. Vesela bom vašega nasveta, trikov in izkušenj pri pomerjanju tango čevljev, v komentarjih spodaj.


Categories: TANGO MODA