Objem je tisti, ki zdravi

Ples je bil od nekdaj priljubljen način telovadbe, danes pa je znanstveno dokazano, da ima, še posebej argentinski tango, velik vpliv na zdravstveno stanje. Ljudje vseh starosti prihajajo na večerne milonge in zvok tango glasbe napolnjuje prostore – bi lahko bil ples tisti vrelec mladosti, ki ga vsi iščemo?

Tango terapija – izraz se uporablja za terapevtske namene plesa – je postala priljubljen način povečevanja kakovosti življenja številnih bolnikov, starih in mladih. Uporaba plesa v terapevtske namene ni pravzaprav nič novega, saj sta socialno okolje v plesnih dvoranah in zvok glasbe znana po tem, da lajšata stres in pozitivno spodbujata možgane. Skozi ples ni ozdravljeno le telo, temveč ples tudi stimulira um in se uporablja kot pomoč ljudem pri depresijah, fobijah in drugih tegobah.

8788693651_cc0884c70e_z

Pred kratkim je tango terapija postala nova oblika zdravljenja pri bolnikih, ki trpijo zaradi nevroloških bolezni, kot sta Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen. Ti bolniki se soočajo z oslabljenim fizičnim in duševnim stanjem in zato potrebujejo nenehno stimulacijo uma, na primer z glasbo.

Nekdanji pristopi k zdravljenju Parkinsonove bolezni so vključevali splošno fizično vadbo, kot je hoja, vendar pa so študije, ki so jih izvedli na Oddelku za fizikalne terapije na Washington University v Kanadi, pokazale, da se je koordinacija v argentinskem tangu izkazala za bolj učinkovito kot katera koli druga oblika vadbe.

Kot pravi dr. Gammon Earhart, docentka na Washington University in avtorica študije, so se gibanja v argentinskem tangu izkazala koristna zlasti zaradi ravnotežja in hoje nazaj. Pojasnjuje, da se motorične sposobnosti bolnikov s Parkinsonovo boleznijo slabšajo ali izginejo; otežena je predvsem hoja nazaj in tudi obračanje je težko izvedljivo, zaradi česar imajo bolniki težave pri vsakodnevnih opravilih.

Po tem, ko je prebrala študijo Patricie McKinley na konferenci Društva za nevroznanost, ki ugotavlja, da tango izboljša mobilnost pri na splošno slabotnih starejših bolnikih, se je dr. Earhartova odločila, da preizkusi, ali bi enake rezultate lahko dosegla pri bolnikih s Parkinsonovo boleznijo. Skupaj z Madeleine Hackney, doktorsko študentko in nekdanjo plesalko standardnih plesov, je opravila vrsto preizkusov, kjer sta primerjali argentinski tango s klasičnimi vadbami ter z nekaterimi plesi, kot sta valček in fokstrot. ”Vsi preizkusi so imeli nekatere skupne rezultate, vendar se je zdravljenje z argentinskim tangom vedno izkazalo za enako ali boljše od drugih metod vadbe,” pravi Earhartova. Izboljšanje ravnotežja in bolj tekoče gibanje bolnikov je bilo opaziti že po manj kot dveh tednih vadbe. Earhartova meni, da so v plesu na splošno koristi, vendar pa vsebuje argentinski tango nekatere posebne manevre, ki so koristni zlasti za ljudi s Parkinsonovo boleznijo.

Uspešnost takega zdravljenje morda leži v dejstvu, da mora biti bolnik zelo pozoren in skoncentriran, da izvede načrtovane korake v zapletenem plesu. Poleg tega pa koordinacija, ki je potrebna za ples, pravilno stimulira možgane, tako da pacient lahko izboljša ravnotežje.

ZDRAVILEN OBJEM

”Verjamem, da je tango zdravilen zaradi bližine. V zaprtem objemu s partnerjem se pacient počuti varnega in si upa gibati,” pravi Marisa Maragliano, tajnica Sentimiento Tanga in pobudnica prve mednarodne konference o tango terapiji, ki je potekala v Rosariu, v Argentini. Bolniki se počutijo kot protagonisti, ko plešejo, in to izboljšuje njihovo samopodobo. Bližina partnerja je ključnega pomena in objem v argentinskem tangu zagotavlja fizično povezavo. Marisa Maragliano je aktivna na področju tango terapije in organizira tečaje argentinskega tanga s pacienti s Parkinsonovo in Alzheimerjevo boleznijo.

feb15_milonga Calesita Ljubljana (48)

Zdravljenju Alzheimerjeve bolezni se posvečajo tudi na Clinici de Memoria v Rosariu. ”Veliko bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo se izolira in bolezen obvladuje njihovo življenje. Z obiskovanjem plesnih tečajev pa začnejo biti del nečesa družabnega in lahko ponovno uživajo v fizičnem stiku in pogovoru z drugimi ljudmi,” pravi Maraglianova. Pri bolnikih z Alzheimerjevo boleznijo ima stimulacija uma ključno vlogo v boju proti popolni izgubi spomina. Pri starejših generacijah v Argentini pa tango sproži tudi veliko spominov, pojasnjuje Marisa Maragliano. Glasba jih vrne nazaj v mladost, ko so cele noči plesali na milongah. ”Ko zaslišijo tango glasbo, v trenutku prepoznajo ritem, razumejo, kako plesati tango, in se celo spominjajo besedil tango pesmi ter jih pojejo med plesom,” pravi Maraglianova in dodaja: ”Družine mi govorijo, da imajo njihovi ljubljeni, ko se vrnejo domov s tečaja, veliko za povedati, kar je – zaradi splošne izolacije in pomanjkanja motivacije za sodelovanje v dejavnostih – nekaj nenavadnega za bolnike z Alzheimerjevo boleznijo.”

Na Clinici de Memoria se je zdravilo 30 bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo. Direktor klinike dr. Gerardo Tiezzi pojasnjuje, da pomagajo bolnikom povrniti identiteto prek različnih vadb, sedaj tudi s pomočjo argentinskega tanga. ”Prej smo uporabljali enostavne in standardne metode zdravljenja, kot so telesna vadba in duševna stimulacija s pomočjo glasbe, vendar pa smo opazili, da so se bolniki brez problema spominjali posebej tango lirike in smo se zato odločil poskusiti in vključiti ples argentinskega tanga kot del vadbe.” Pravi, da je bila povratna informacija pozitivna in da bolniki sporočajo, da jih ples osrečuje.

ČAROBNA SESTAVINA

Tango terapija se ukvarja z vprašanjem, kako se ljudje počutijo, in pomaga k povečevanju kakovosti njihovega življenja. Še vedno pa ostaja neodgovorjeno vprašanje, kako to, da je prav tango, ki vsebuje liriko tragičnih ljubezenskih zgodb in počasno, melanholično glasbo, postal terapija, ne pa na primer disko glasba z veselim ritmom, navdihujočo liriko in barvitimi kostumi. Pravzaprav sta merengue in salsa še dve drugi plesni zvrsti, za kateri je dokazano, da imata zdravilne učinke, vendar Maraglianova meni, da ključ leži v dejstvu, da je tango eden redkih plesov, kjer sta partnerja v intimnem, objemajočem položaju, ki omogoča fizičen stik z zdravilnimi učinki. Duhovni in duševni učinek sta tista, ki delata to metodo tako učinkovito. Prav gotovo je dokazano, da je objem tisti, ki zdravi.

[su_button url=”http://www.calesitatango.si/urnik/” background=”#e20177″ color=”#ffffff” size=”4″ center=”yes” radius=”0″ text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]POGLEJ URNIK TEČAJEV TANGA[/su_button]

[su_button url=”http://www.calesitatango.si/prijava/” background=”#FFFFFF” color=”#000000″ size=”4″ center=”yes” radius=”0″ icon=”icon: thumbs-up” icon_color=”#000000″ text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]PRIJAVI ME NA TEČAJ TANGA[/su_button]


Categories: TANGO TEČAJI