10 stvari na katere morate biti pozorne pri nakupu tango čevljev

Veliko učencev, ki so v procesu napredovanja v tangu želeli kupiti svoj prvi par tango čevljev, je prišlo do mene z vprašanjem, kje lahko kupijo plesne čevlje za argentinski tango. Na žalost nikjer v Sloveniji ni specializirane trgovine s čevlji za argentinski tango. Resnična katastrofa, vem. Zato učence opremim le z napotki in nasveti, na kaj biti pozoren pri prvem nakupu (na kakšni milongi ali drugem dogodku, kjer se občasno prodajajo tango plesni čevlji).

Soy Portena 12

Kaj so tango čevlji?

Tango čevlji so čevlji, izdelani za plesanje argentinskega tanga (pri tem velja omeniti, da je argentinski tango tisti, ki se pleše na argentinsko tango glasbo).

1. Podplat

Najpomembnejši del tango čevlja je vsekakor podplat. Ta ne sme biti preveč tog ali debel, da lahko omogoča prožnost in da se čevlji pri plesu premikajo, kot bi bili del noge. Ker je pri tangu pivotiranje (pivot je obrat na eni nogi) pogosto, morajo podplati omogočati enostavno obračanje. To pomeni, da podplati iz gume in plastičnih mas ne pridejo v poštev. Primeren je torej podplat iz trdega usnja ali semiša; katerega boste izbrali, pa je odvisno od tega, kje in kako plešete.

Semiš

Semiš je mehak in prijeten na dotik in zaradi majhnih vlaken nedrseč. Omogoča vrtenje oz. pivotiranje ob hkratnem dobrem oprijemu tal. Semiš podplat pride prav, če pogosto plešete na drsečem parketu, na primer v dvoranah za standardne plese. Površina iz semiša vam dodatno pomaga, da se držite tal, hkrati pa vam pomaga ohraniti noge pod seboj namesto, saj veste, nad glavo. Semiš podplati zahtevajo redno vzdrževanje s posebno krtačo za semiš. Le tako material ohrani tisto lastnost, ki omogoča dober oprijem s tlemi, hkrati pa s krtačenjem odstranimo s čevljev vso umazanijo. Semiš zahteva precej vzdrževanja in vedite, da semiš podplata ne smete nikoli nositi na odprtem. Čez nekaj časa se bodo semiš podplati obrabili in čevlje boste morali odnesti k čevljarju, da vam zamenja podplat. Kako hitro se to zgodi, je precej odvisno do tega, kako dobro ste skrbeli za njih in kako pogosto ste v njih plesali.

Usnje

Trdi usnjeni podplati so trpežnejši od semiša. Poleg parketa jih lahko nosite tudi na kamnu in drugih podlagah in ne zahtevajo ščetkanja. So pa veliko bolj spolzki kot semiš in plesanje v njih je lahko zato bolj zahtevno, še posebej kadar plešete na drsečih tleh. To velja predvsem za plesalce, ki še nimajo razvitega občutka za uravnavanje ravnotežja med plesom oziroma jim primanjkuje znanja plesne tehnike in imajo slabši nadzor nad svojim telesom. Če plešete predvsem na lepljivih tleh in tleh, ki niso namenjena izključno za ples (restavracije, kavarne ipd.), je trdo usnje običajno najboljša izbira.

2. Zgornji del čevlja

Zgornji del tango čevlja je lahko narejen iz najrazličnejših materialov.

Odile tango čevlji s čipko

 • Semiš je zelo raztegljiv in verjetno tudi najbolj udoben material, vendar ni tako dolgotrajen kot usnje. Za ohranjanje njegove kakovosti je potrebno redno ščetkanje.
 • Gladko usnje je močnejše in dolgotrajnejše, obenem se lepo mehča in raztegne po obliki stopala. Iz mojih izkušenj se še najboljše obnese.
 • Kromovo usnje se sveti in je zelo raztegljiv material.
 • Žamet je zelo nežen, delikaten in se ne raztegne veliko.
 • Saten je prav tako nežen, delikaten in se ne raztegne veliko. Čevlju daje pridih elegantnosti, vendar se lahko hitreje uniči.

Plesalke po nakupih nekaj plesnih čevljev navadno že vedo kateri material jim najbolj ustreza.

3. Trakovi in zaponke

Naslednja pomembna stvar, na katero morate biti pozorni pri izbiri tango čevljev, je, da se vam le-ti dobro prilegajo. Za moške je to enostavneje, saj imajo moški tango čevlji skoraj vedno vezalke, ki jih lahko poljubno močno zavežemo.

75 črni

Ženske tango superge za trening

Prav tako ima vezalke tudi veliko ženskih tango supergic za vadbo. Tudi če imate specifično obliko stopal, vam nakup tango superg za vadbo ne bo povzročal težav, saj so zelo prilagodljive in tako ustrezajo različnim oblikam stopal.

 

Tango čevlji s peto pa imajo namesto vezalk drugačno rešitev, ki obdrži čevlje na nogi. Da bi čevlji fiksno stali na nogah, se uporabljajo različne vrste trakovi, ki se zapenjajo na mašno ali z zaponko. Tako vam ni treba skrbeti, da bodo čevlji poleteli, če vas bo plesalec vodil v boleo ali gancho.

Odile Tango Shoes

Odile tango čevlji

Čevlji, ki jih lahko obujete in snamete, ne da bi zapeli kak trakec, navadno niso dobra izbira. To pomeni, da odpadejo vsi salonarji brez zapenjanja, čevlji v obliki cokel, natikači in odprti čevlji s platformo, saj si gotovo ne želite, da bi se vam čevelj med plesom sezul! Nekateri tango čevlji imajo trakec, ki gre okoli gležnja, medtem ko imajo drugi modeli trakec na zapenjanje, ki gre preko narta. Oboje je dobro. Preizkusite, v katerih modelih vam je bolj udobno in zaradi tega v njih tudi bolje plešete.

Tango čevlji morajo objeti nogo, tako da stopalo ne drsi v čevlju, sicer tvegamo kakšno poškodbo. Vsekakor je prilagodljiv trakec zelo velikega pomena za stabilnost. Nekateri čevlji imajo še dodaten nastavljiv trakec spredaj na nartu, kar zagotovi plesalki še večjo podporo. Taki čevlji so primerni zlasti za plesalke, ki imajo neobičajno obliko stopala (na primer zelo široko ali zelo ozko stopalo).

4. Odprta ali zaprta peta?

Nekateri tango čevlji imajo zaprto, drugi pa odprto peto. Če ste šele začeli plesati tango in niste prepričani, kakšna bi bila primernejša za vas, vam priporočam izbiro čevlja z zaprto peto, ki navadno velja tudi za bolj stabilen čevelj. Vendar pa so tudi modeli z odprto peto lahko presenetljivo stabilni, še posebej tisti, ki imajo malenkost širši trak z zaponko! Nekateri se s trakcem zavezujejo na mašnico. Če vam je to všeč, si jih brez skrbi privoščite, saj so tudi taki čevlji stabilni, kar lahko potrdim iz izkušenj.

Comme if faut s trakcem na mašnico

Comme if faut s trakcem na mašnico

5. Prava velikost
profil tango čevlja

Na sliki Soy Porteño tango čevlji

Dolžina

Ljudje navadno nosimo čevlje, ki so malo večji od našega stopala. Medtem ko je to v redu za večino obuval, pa ne velja povsem za tango čevlje. Ko položite nogo v tango čevlje, morajo prsti na nogi skoraj doseči rob čevljev, torej morajo biti čevlji le malenkost daljši od stopala. Seveda je odvisno od oblike stopala, vendar naj čevelj ne bo več kot pol centimetra daljši od vašega stopala. Ker so izdelani iz usnja, računajte tudi na to, da se bodo kmalu po začetku uporabe malce raztegnili. Čevelj se vam mora odlično prilegati šele po tem, ko se raztegne. Medtem ko ne želite, da vam prsti segajo čez rob notranje strani podplata, prav tako ne želite prevelikih čevljev. Tukaj je nekaj nasvetov, ki si jih velja zapomniti.

 • Ni varno, če vam čevlji med plesom ne stojijo fiksno na nogi.
 • Ohranjanje ravnotežja bo veliko bolj zahtevno, če boste imele prevelike tango čevlje.
 • Preveliki tango čevlji vam bodo v napoto pri plesu, sploh če boste želele delati okraske.

Širina

Če so vam čevlji preozki, ne skrbite. Po vsej verjetnosti se bodo raztegnili po prvem preplesanem večeru. Če vam povzročajo žulje oziroma vas v njih bolijo noge, lahko poskusite z drugačnim modelom ali pa jih nesite raztegnit k čevljarju. Na splošno velja, da so čevlji, ki so odprti pri prstih, navadno malenkost širši. Koristno je tudi vedeti, da se čevlji iz semiša in gladkega usnja raztegnejo bolj kot čevlji iz satena ali lakiranega usnja (govorimo seveda o zunanjem materialu).

Ali so velikosti tango čevljev različnih znamk, na primer NeoTango in Comme il faut, različne?
Ne, čevlji so enake dolžine, vendar drugače pristajajo na nogo. Čevlji NeoTango so navadno nekoliko širši od čevljev Comme il faut. Seveda je odvisno od modela, vendar če boste primerjali čevlje obeh znamk, boste opazili, da so NeoTango modeli z odprtimi prsti nekoliko širši.

6. Fleksibilnost in trdnost 

Tango čevlji morajo biti fleksibilni, da lahko občutite tla in da se čevelj nekoliko ukrivi z nogo, medtem ko plešete. Fleksibilen mora biti del podplata pod prsti in na pregibu na sprednjem delu stopala.

Ženski tango čevlji Soy Portena iz Argentine

Ženski tango čevlji Soy Portena iz Argentine

Tango čevelj mora biti tudi močan in podpirati stopalo. Peta in lok se ne smeta nikoli ukriviti, del čevlja pod blazinicami stopala in prsti pa mora biti sicer prožen, vendar mora istočasno podpirati nogo. Ko boste nakupovali, boste morda poleg tango čevljev videli tudi čevlje za latinskoameriške plese in se boste spraševali: ‘Hm, v čem je razlika?’ in ‘Ali je sploh pomembno, da imam res tango čevlje?’ ali pa ‘Kako vem, ali so tile zares tango čevlji?’. Glavna razlika je ravno v predelu pod blazinicami stopala in prsti. Tango čevelj bo fleksibilen ravno toliko, da bo omogočal malo nagiba, vendar bo obenem čvrst. Plesni čevelj za latinskoameriške plese pa bo v prstnem predelu tako mehak, da boste sprednji del čevlja lahko precej bolj upognili.

7. Profil in teža čevlja

Pri tango čevlju je pomemben tudi profil ali silhueta. Tango čevlji ne bi smeli biti veliko večji od stopala in ne bi smeli imeti izbokline, še posebej na straneh. To naredi čevelj težak in okoren ter s tem neprimeren za tango.

Tudi teža čevlja vam lahko pove, ali je res primeren za argentinski tango. Tango čevlji namreč morajo biti lahki, kar je posledica tankega, fleksibilnega podplata in nizkega profila.

8. Peta

V spletnih trgovinah najdemo skoraj neskončno možnosti višin pete, od popolnoma nizkih do izjemno visokih. Višje pete lahko pomagajo plesalki v zaprti tango drži in ji lajšajo ples, medtem ko je ples v odprti drži bisteno lažji z nižjimi petkami. Verjetno boste ugotovili, da so neznansko visoke pete pravzaprav zelo pogoste v svetu tango čevljev, a pomembno je, da se odločite za tako višino, ki vam bo omogočala udobje in stabilnost oz. ohranjanje ravnotežja. Če ne morete hoditi v 9-centimetrskih petah, prav verjetno tudi plesati ne boste mogle v njih. Naj vaše noge izgledajo še tako seksi v visokih petah, gotovo ne boste srečne, če boste zaradi previsokih čevljev na plesnih večerih večino časa presedele.

Odile tango čevlji

Odile tango čevlji

Ko izbirate čevlje, pomislite tudi, kje in kako pogosto jih boste nosile. Mnogo plesalk z mano vred ima doma dva para tango čevljev – ene za vsakodnevno vadbo in druge za bolj posebne plesne večere.

Če niste navajene nositi visokih pet, lahko začnete z nižjimi in si kasneje kupite višje. Vsekakor pa priporočam, da se izogibate čevljem, ki so popolnoma brez pet.

Ali je dobra ideja, da na tečaju uporabljam čevlje z drugačno višino pete kot na milongi?
Tega začetnicam ne priporočam. Nekatere plesalke uporabljajo nizke pete za trening, za milonge pa obujejo visoke pete. Pri argentinskem tangu je zelo pomembno ohranjanje lastnega ravnotežja, in kadar zamenjate višino pete, se tehnika ohranjanja ravnotežja spremeni. Menjavanje višine pet zato priporočam samo naprednim plesalkam, ki že imajo kontrolo nad svojim ravnotežjem v vseh možnih situacijah in v različnih petah, začetnicam pa to odsvetujem. Raje bi jim svetovala, da poiščejo znamko, model in višino pete, ki jim najbolj ustreza in imajo na zalogi dva para podobnih čevljev, ki jih lahko menjajo po potrebi.

Kako visoke so ponavadi pete vrhunskih tango čevljev?
Pri Comme il Fautu izdelujejo čevlje z 9,5- , 9- in 7,5-centimetrsko peto, NeoTango izdeluje čevlje s peto med 6,5 in 9,5 cm, Soy Portena pa prodaja čevlje s 7,5-, 8,5- in 9,5-centimetrsko peto. Pri čevljih Soy Portena je treba poudariti, da se višina pete malenkost poveča, če kupite čevlje številke 38 ali več. Italijanski proizvajalci ponujajo tudi petke višini 6 cm. Dobiti nižje petke pa bo že zahtevnejši projekt 🙂

9. Udobnost

Čevlji so obloženi z raztegljivim mehkim kozjim usnjem. Dobri tango čevlji so vedno zelo mehki in udobni, da jih lahko nosite na golo kožo in vas ne bi smele ožuliti.

Bolj podloženi tango čevlji bodo morda res bolj udobni, vendar boste na račun udobja izgubili potrebno občutljivost. Med plesom pa si, kot smo že večkrat omenili, želite čim bolje občutiti tla, zato je treba najti pravo ravnovesje. NeoTango plesni čevlji za tango so malo bolj oblazinjeni v primerjavi s tistimi, ki jih izdeluje Comme il faut. Še najbolj so oblazinjeni italijanski plesni tango čevlji Bandolera. Na koncu boste morali najti, kar je najbolje za vas.

10. Dizajn

Odile tango čevlji

Vsaka plesalka tanga si želi, da bi bili njeni čevlji nekaj posebnega. Skrbno jih je iskala, drago plačala in tiste, ki jih je izbrala, je tudi vzljubila. Zato se proizvajalci tango čevljev nenehno trudijo izdelovati drugačne in nove modele v omejenem številu. Pri Comme il Fautu naj bi tako na primer izdelali le 30 parov vsakega modela za svetovni trg, NeoTango in Odile prav tako konstantno menjajo modele. To vam sicer omogoča, da so vaši tango čevlji bolj unikatni, vendar pa ima to eno slabo stran – skoraj nemogoče je kupiti kak starejši model, ki vam je bil všeč. Ko vam je neki par čevljev zelo všeč, priporočam takojšen nakup.

Povzetek

Obstaja veliko spletnih strani, ki prodajajo plesne čevlje za tango. Nekaj jih najdete članku Top 10 Tango čevljev, kjer sem naštela svojih 10 najljubših znamk tango čevljev. Kupovanje tango čevljev, ne da bi jih najprej pomerili, je sicer vedno tvegana igra, vendar vsi prodajalci omogočajo vračilo ali zamenjavo nepoškodovanih čevljev v primeru neprimerne številke. V kolikor še niste pripravljene na svoj prvi nakup pravih tango čevljev, si s temi nasveti lahko pomagate pri nakupu navadnih poletnih sandalov, ki jih lahko začasno uporabljate na tango tečajih.

Zagotovo je moj opis in seznam lastnosti dobrih tango čevljev pomanjkljiv, zato bom zelo vesela vaših komentarjih spodaj, kaj je bilo vam najbolj pomembno pri nakupovanju tango čevljev in kakšne so vaše izkušnje.


Categories: TANGO MODA

There is one comment

 1. Helena

  Odličen članek, Dana! Kar nekaj zapisanih izkušenj že lahko potrdim na osnovi 1-letnega prizadevanja iskanja primernih tango čevljev.

Comments are closed.