La Cumparsita

La Cumparsita spada med najbolj poznane tango pesmi vseh časov, obstajalo pa naj bi več kot 4000 različic te pesmi. La Cumparsita je po tradiciji navadno zadnja pesem, predvajana na večerni milongi, sledi pa ji lahko še kakšna druga izvedba Cumparsite. Slavnejše verzije Cumparsite vključujejo Gardelov vokal in izvedbe orkestrov pod vodstvom Juan d’Arienza in Osvalda Puglieseja.

Pesem je bila prvotno napisana za urugvajski karneval, ki jo je leta 1916 komponiral 18-letni študent arhitekture iz Montevidea, Gerardo Matos Rodríguez, sin lastnika nočnega kluba Moulin Rouge v Montevideu. Naslov pesmi pa se prevaja kot “mala parada”.

Prva verzija Cumparsite je bila le instrumentalna. Kasneje, leta 1924, pa je Argentinec Pascal Contursi napisal besedilo in s pesmijo doživel pravi hit. Besedilo pesmi je začel z: “Mala parada neskončne žalosti…”

Pesem je bila z zakonom imenovana za kulturno himno Urugvaja. Olimpijska polemika pa je nastala leta 2000 na olimpijskih igrah v Sydneyju, ko je argentinska ekipa prikorakala na urugvajsko pesem La Cumparsita. To je pripeljalo do protestov in uradne pritožbe s strani urugvajskih oblasti.

[su_youtube url=”http://www.youtube.com/watch?v=6yoLXINtBwE”]


Categories: TANGO GLASBA