Moški plesni čevlji za Argentinski tango

Tango je eleganten ples in tango čevlji, tako moški kot ženski, običajno odražajo eleganten značaj tega plesa ter istočasno omogočajo boljšo izvedbo plesa. Vendar, ko se moški začnejo učiti argentinskega tanga, so navadno tango čevlji zadnja stvar na katero mislijo.

Fabioshoes moški tango čevlji

Na sliki: Fabioshoes moški čevlji za argentinski tango

Na svojih prvih tečajih argentinskega tanga bodo plesalci tako največkrat plesali v navadnih čevljih ali le v nogavicah, čeprav je za moške manj verjetno, da si bodo na samem tečaju sezuli čevlje.

Seveda, če so plesalčevi navadni čevlji izdelani iz gume in se oklepajo tal, bo navadno tak plesalec dvignil noge le malo s tal, kar ni najbolj ugodno za izvajanje tekoče tango hoje. Zanimivo pa je, da se vsi čevlji iz gume ne držijo tal, nekateri gumijasti čevlji celo omogočajo drsenje in obračanje.

Pri starejših posameznikih in moških, ki imajo težave s koleni, ter vseh, ki želijo maksimalno pivotirati in z minimalnim trudom izvajati tudi bolj napredne gibe, kot so na primer “back sacada” in “enrosque”, so specializirani tango čevlji nujen pripomoček!

Neotango moški tango plesni čevlji

Na sliki: Neotango moški tango plesni čevlji

Takoj, ko se plesalec počuti bolj udobno v svojem plesu ali ko začne plesati po več ur hkrati ali pa ko si enostavno želi več možnosti, si navadno kupi svoj drugi par tango čevljev. Na splošno gledano, bo moški kupil drage tango čevlje samo kadar bo čutil, da se njegov ples izboljšuje in bo želel izpostaviti svojo dobro tehniko stopal.

Ker ima večina plesalcev doma le po en ali dva para tango čevljev, je morda smiselno, da začnete s črnimi čevlji, ki ne pritegnejo toliko pozornosti. Zelo vpadljivi čevlji namreč lahko poudarijo vašo slabo oziroma dobro tehniko plesa.

MOŠKI TANGO ČEVLJI IN PETA

Odile moški tango plesni čevlji

Na sliki: Odile moški tango plesni čevlji

Obstaja veliko različnih velikosti in oblik pet in to ne samo za ženske! Tudi moški lahko izbirajo med tradicionalno peto višine 2 cm (argentinsko: »taco pastel«) in višji peto okrog 4 cm (argentinsko: »taco francses«) ter angleško peto (argentinsko: »taco inglés)«, ki je prav tako višja, vendar se oži proti dnu. Plesalci navadno izberejo tisto, ki je najbolj primerna za njihovo višino oziroma tiste v katerih lažje plešejo.

MOŠKI TANGO ČEVLJI IN BARVE

Fabioshoes tango čevlji za moške

Na sliki: Fabioshoes tango čevlji za moške

Modeli segajo od klasičnih modelov, do dvobarvnih (najbolj znani so črno-beli čevlji) ali celo večbarvnih modelov. Kljub temu so možnosti izbire barv in različnih barvnih kombinacij manjše kot pri ženskih plesnih čevljih. Predvsem boste našli široko izbiro črnih, sivih, rjavih, bež, zadnje čase pa tudi srebrno-plavih in bordo čevljev. Zgornji del čevlja je lahko iz najrazličnejših materialov, največkrat pa je iz umetnega usnja, pravega usnja ali pa lakiranega usnja.

MOŠKI TANGO ČEVLJI IN PROFIL ČEVLJA

Drug pomemben vidik tango čevlja je njegov profil ali silhueta. Tango čevlji ne bi smeli biti veliko večji od vašega stopala in ne bi smeli imeti izbokline, še posebno pri prstih in na straneh (kot je na primer na spodnji sliki). Veliko moških klasičnih čevljev, ki se nosijo na moško obleko, imajo podplat daljši od samega čevlja. To naredi čevelj težak in okoren ter s tem neprimeren za tango. Podplat tango čevlja torej ne sme gledati ven kot obroba čevlja.

Klasični moški čevlji, ki niso primerni za tango.

Na sliki: klasičen moški čevelj, ki ni primeren za tango

MOŠKI TANGO ČEVLJI: MATERIAL PODPLATA

Obstajajo tri vrste podplatov:
• semišni podplati, ki so najbolj primerni za zelo gladka tla, saj vam bo semiš omogočal boljši oprijem,
• usnjeni podplati, ki so najboljši za normalna plesišča
• gumijasti podplati, ki prav pridejo za spolzka tla (keramične ploščice, marmor). Na splošno pa se jih je potrebno izogibati, saj so lahko nevarni za kolena, kadar se podplat preveč prijemlje tal.

Pri nekaterih čevljih boste dobili celo zamenljive podplate, ki jih za različne vrste tal lahko poljubno menjate, kot na primer pri znamki tango čevljev »2x4alpie«.

MOŠKI TANGO ČEVLJI: MATERIAL ZGORNJEGA DELA ČEVLJA

Najbolj tradicionalni so čevlji z zgodnjim delom iz gladkega usnja. Ti so zelo vzdržljivi in enostavni za vzdrževanje, prav tako se le malo raztegnejo in se počasi prilagajajo nogi.

Semišni zgornji del čevlja pa daje bogat videz, vendar zahteva skrbno vzdrževanje. Semiš se hitreje razteza in bolj prilagodi nogi, vendar pa se ob tem zmanjšuje podpora čevlja.

Moški plesni čevlji za argentinski tango

Večina moških tango čevljev ima klasično zapenjanje na vezalke, le redki modeli imajo zaponke ali so iz raztegljivega materiala, ki ne potrebuje zapenjanja.

PREDNOSTI MOŠKIH PLESNIH ČEVLJEV, KI SO IZDELANI POSEBEJ ZA TANGO:

  • Udobnost: moški tango čevlji so lažji, kar omogoča, da plesalec lažje dvigne svoje stopalo s tal in izvede natančen gib s stopalom oz. nogo ter tako lahko pleše tudi po več ur.
  • Njena varnost: tango čevlji navadno nimajo podplata daljšega od samega čevlja, ki bi lahko opraskal ali poškodoval soplesalkino nogo. Tipični navadni čevlji za ulico imajo pol centimetra do centimeter in pol daljši podplat, ki štrli kot izboklina iz čevlja.
  • Tvoja varnost: usnje je debelejše in plesalca varuje v primeru, če po nesreči trči z nogo. Debelejše usnje pomaga tudi, kadar ga kdo v neprevidnosti pohodi.
  • Trajnost: klasični tango čevlji so narejeni iz visoko kakovostnega usnja na spodnjem in zgornjem delu podplata. Dober par moških tango čevljev bo zdržal več let, medtem ko se poceni moški čevlji uničijo v približno enem letu.
  • Hitrejše napredovanje: z dobrimi tango čevlji, se boste lažje naučili in izvajali bolj zapletene gibe in sekvence, pri tem pa vas ne bo ovirala vaša obutev.

Tango čevlji in plesni čevlji na splošno so nepogrešljivi del vsakega plesalca, ki resno gleda ples, niso le dekorativni, ampak so predvsem instrument, ki omogoča izjemno mobilnost in boljše počutje v plesu.

SPLOŠNI NASVETI PRI IZBIRANJU PRVIH MOŠKIH TANGO ČEVLJEV

Odile tango plesni čevlji

Na sliki: Odile moški tango plesni čevlji

Velikost: v kolikor niste sigurni katero številko bi kupili, ali pa je vaša velikost med dvema številkama, je priporočljivo kupiti manjšo številko, v kolikor ste se odločili za semišne čevlje oz. kupiti večjo številko, v kolikor ste se odločili za usnjene čevlje.
Peta: začnite z nakupom čevljev z normalno, standardno moško peto, razen v primeru, da ste precej nižji ali pa vam je višja francoska peta bolj všeč. Navadno za Slovence velja, da smo v svetovnem povprečju med bolj visoki plesalci.
Material: v kolikor boste kupili le ene tango čevlje, je priporočljivo, da so le-ti iz pravega usnja. So vzdržljivi, enostavni za čiščenje in se le malo raztegnejo in prilagodijo po stopalu.

MOŠKI TANGO ČEVLJI: NEGA IN VZDRŽEVANJE

2x4alpie moški tango čevlji

Na sliki: 2x4alpie moški tango čevlji

• Ne uporabljajte vaših tango čevljev za hojo po ulici ali po parkirišču. Uporabljajte pa vrečko za čevlje za zaščito vaših čevljev.
• Če nosite čevlje iz semiša, jih redno krtačite z nežno krtačko.
• Če nosite čevlje iz lakiranega usnja (take, ki se svetijo), nanesite pred plesom na čevlje vlažilno kremo ali vazelin, da se vaši čevlji ne bodo lepili skupaj.
• Ne puščajte vaših čevljev v avtu, kadar je vroče, saj lahko sonce in vročina izsušita vaše čevlje in povzročita krčenje notranjega podplata.
• Redno čistite vaše čevlje, saj to obnavlja usnje in bodo s tem vaši čevlji zdržali dlje in izgledali vedno skoraj kot novi.


Categories: TANGO MODA

Post Your Thoughts