11. 12. – Nacionalni dan tanga

Nacionalni dan tanga se praznuje 11. decembra, v poklon rojstvu dveh reprezentativnih tango osebnosti: Carlos Gardela (pevec) in Julio De Cara (skladatelj, glasbenik, dirigent).

Idejo za praznovanje današnjega dne je dobil Ben Molska in ima posebno zgodbo. Ben Molska je bil velik ljubitelj tanga in precej povezan s tango sceno. 11. decembra 1965 je bil Ben povabljen v hišo Julia De Cara na praznovanje njegovega rojstnega dne, ko je na poti do njegove hiše ugotovil, da je De Caro pravzaprav rojen na isti dan kot Carlos Gardel.

Zato je Ministrstvu za kulturo občine mesta Buenos Aires predlagal, da bi ta dan uvedli kot “Dan tanga”. Enajst let kasneje, ko so oblasti še vedno ignorirale njegov predlog, je zagnano zagrozil Ministrstvu za kulturo, da bo organiziral gibanje v podporo odobritvi praznika. In sicer je organiziral festival v “Luna Parku” (Luna Park – Big Box stadion, ki se uporablja tudi za druge prireditve), ki je bil predvajan po televiziji in radiu. Imetnika “Luna Parka” je prosil za prostor in 11. decembra 1977 se je zgodil težko pričakovani dogodek.

Festival je bil čisti uspeh. Udeležili so se ga številni gledalci, največji tango glasbeniki, glasbene skupine, pevci, napovedovalci, novinarji in znane osebnosti, povezane s tangom. Tisto noč je Julio De Caro prejel velik aplavz od približno 15.000 oseb, ki so mu zapeli za njegov rojstni dan.

Kljub temu za Bena Molska to ni bilo dovolj – zadevo je želel postaviti na nacionalno raven. 23. decembra istega leta je nato s sklepom št. 3781/77 današnji dan postal nacionalni praznik – Dan tanga, ki ga danes praznujejo povsod po svetu.

V Buenos Airesu pa bodo danes praznovali pred Obeliskom (na sliki), kjer bo brezplačni koncert na prostem.


Categories: BUENOS AIRES