Argentinski ritual: pečenje mesa na žaru

Priprava »asado– pečenje mesa na žaru« je v Argentini ritual. Ni potrebno, da je kakšno posebno praznovanje, da se ga pripravi; najbolje pa je ob nedeljah, saj je več časa. Najprej je potrebno nabaviti meso: drobovino (priželjc, klobase, krvavice, črevo in ledvička) in značilne argentinske kose mesa: bife de chorizo, asado de costilla, vacío, ojo de bife in seveda lomo (plučna pečenka).

Najbolje je, če se ogenj zakuri z trdim lesom quebracho, saj je zelo dišeč in se žge počasi. Potrebno pa je počakati kakšno uro, da se drva spremenijo v žerjavico. Med tem se pije vino in okuša empanade. Velika skrivnost dobro pripravljenega asada je, da se meso peče z lastno notranjo toploto. K mesu se postreže mešanica zelišč v olju in kisu: chimichurri (peteršilj, česen, kis, mleta paprika, sol, olje).

asado 1 asado 2

Čakajoč prijatelje na nedeljski asado.

Ko sem bila sama v Buenos Airesu in me je ena slovenska družina, ki živi v okolici Buenos Airesa povabila na nedeljsko kosilo, smo seveda jedli asado in pili čaj mate. Čeprav se meni ni zdelo nič posebnega, pa sem zelo hvaležna za to izkušnjo, kajti to njim veliko pomeni in je res del njihove kulture.


Categories: BUENOS AIRES