O znanih plesalcih….družina Missé

Starša iz družine Missé nista plesalca, zanimivo pa je, da se vseh 5 otrok v družini profesionalno ukvarja z argentinskim tangom. Gaberiel, Andrea, Sebastian in Stella so vrhunski plesalci tanga, medtem ko se Mariana ukvarja z glasbo, natančneje z igranjem bandoneona.

Gabriel Missé

je najstarejši otrok v družini. Plesati je začel s štirimi leti, in sicer argentinsko folkloro. Od tod verjetno njegova hitrost v nogah. (V Argentini, se mi zdi, so bolj kot tango popularni njihovi folklorni plesi.) V istih prostorih, kjer se je Gabriel učil folkloro, je poučeval argentinski tango maestro Carlos Rivarola (zvezda Broadway-ske uspešnice “Tango Argentino”). Mama Missé je Gabriela peljala tja na tango tečaj in kar sama z njim plesala. Takrat je Gabriel postal tango navdušenec J

Gabriel je zelo velik ljubitelj argentinske tango kulture in privrženec koreninam tanga. Pleše tipično tradicionalen tango in zelo spoštuje milongere, ki so ustvarjali ples v »zlati dobi tanga« (od ca. leta 1935-1950), zato zelo rad podaja informacije iz zgodovine tanga.

V tem intervjuju govori nekaj o tem:

Meni osebno je najljubši njegov ples z Natalio Hills:

V burnih 60-ih in 70-ih letih 20. stoletja je rock, ki je bil znan kot žanr upora, združil mladino po vsem svetu. V Argentini ni bilo nič drugače. Mladi so takrat zavračali vse, kar se je zdelo staro in zastarelo. In tango je vsekakor padel v to kategorijo. Tako se je veliko mladih takrat odločilo plesati raje rock and roll, naučili pa so se ga tudi tango plesalci. Na spodnjem posnetku pleše Gabriel rock and roll, kot se je plesal takrat:

Andrea Missé

(rojena 1976) je začela plesati argentinske folklorne plese pri petih letih, katere je plesala 12 let in nastopala v Teatru Rivera, Teatru de las Provincias in Teatru de las Banbalinas in več televizijskih predstavah v Buenos Aires. Pri 11 letih je začela obiskovati še tečaje argentinskega tanga pri Carlosu Rivarola. Tukaj je Andreja našla svojo strast do tanga. V tem obdobju je prvič nastopala kot plesalka tanga na milongah v Buenos Airesu. Leta 1991 je Andrea začela študirati pri svojem najvplivnejšem učitelju Miguelu Angel Zotto (zvezda filma “Tango Argentino” ter zvezda in ustvarjalec filma Broadwayske predstave “Tango X2”). Štiri leta je študirala pod njegovim okriljem in se v tem času veliko naučila od njegovega brata Osvalda Zotta. Andrea je veliko plesala tudi pod vodstvom Antonio Todara, ki velja za najboljšega učitelja tanga vseh časov. Pravijo, da ji je ravno Todaro pomagal, da se je razvila v vrhunsko plesalko.

Leta 1992 je prejela diplomo iz argentinskega folklornega plesa, nato pa l. 1995 še diplomo iz plesa in koreografije na gledališki akademiji v Buenos Airesu. Njeni interesi so presegali samo ples, saj je študirala simultano prevajanje na Univerzi del Salvador v Buenos Airesu ter italijanski jezik, zgodovino, literaturo in umetnostno zgodovino na Inštitutu Dante Alighieri v Buenos Airesu.

Andrea je nato dolga leta plesala tango s Leanodrom Palu (s katerim sta bila tudi zasebno par). Legendarna je njuna milonga iz festivala v Grčiji:

Z Leandrom sta se v London preselila leta 2001 in tam odprla tango šolo. Tam se je Andrea naučila zelo dobro angleško, tako da je bila prava milina priti na njene tečaje in razmeti, kaj govori J V tistem času namreč, ko sem jaz začenjala s tangom, je redko kateri učitelj argentinskega tanga dobro govoril angleško. Večina jih dobro govori italijansko in francosko, ter seveda špansko.

Posebnost Andreje je ta, da je zelo zelo dobro poznala tango glasbo in bila hitra v okraskih. Ko se je Javier Rodriguez razšel z Geraldine Rojas, je Andreja začela sodelovati z Javierjem in z njim dosegla še večji sloves. Tudi Andrea Misse je bila že večkrat povabljena v Ljubljano, tako z Leandrom, kot z Javierjem. Tako je Darko prišel v stik z njo in od njiju sva se potem največ učila (njun objem je tudi na sliki v naši dvorani). Nekaj njunih nastopov spodaj:

Ples iz milonge El Beso v Buenos Airesu:

Natop milonge v Bologni – to je pa Darko snemal 🙂

Meni osebno najlepši njun ples:

Nastop iz Pariza:

Andrea Missé je žal umrla v prometni nesreči v Argentini 2. januarja 2012. V nesreči sta bila udeležena tudi njen mož Diego Hernan Ginex in Guadalupe in njuna dve leti stara hči, ki pa nista imela hujših posledic. Ravno takrat sva bila z Darkom v Parizu (prišel me je obiskat za Božično-novoletne praznike). Darko je bil en dan pred Andrejino smrtjo z njo v kontaktu. Pisal ji je nekaj v zvezi s svojim plesom, kar ga je mučilo in ona mu je še isti dan odgovorila. Tako da sva bila tudi midva šokirana, ko sva naslednji dan izvedela, da je umrla.

Podrobneje o Andreji piše izkušnjo en plesalec na svojem blogu: https://movementinvitesmovement.wordpress.com/tag/andrea-misse/

Sebastián Missé

je tako kot njegov brat začel s folkloro, nato pa skupaj z njim hodil na tango tečaj k Rivarola Carlosu. Pravi, da je na njegov ples najbolj vplival Osvaldo Zotto. Pri 14-ih letih je na milongi spoznal Andrea Reyero (ona je imela takrat 21 let), s katero sta še danes par, oba sta priznana ambasadorja argentinske tango kulture. Kot pravita sama »ponosno branita svojo ljubezen do tanga v njegovih najčistejših tradicionalnih stilih«. Njun ples izraža predvsem tradicijo, strast, eleganco in preciznost. Živita in učita v Parizu, kjer imata svojo Tango Akademijo. Sama sem eno leto hodila k njima na redne tečaje, ko sem bila na študijski izmenjavi v Parizu in bilo je zanimivo opazovati njun pristop v tangu.

Andrea Reyero pleše od mladih nog. Na milongi Sin Rumbo je spoznala boljše plesalce, med drugim tudi Sebastiana Misse. Je zelo eksplozivna in močna plesalka, ena sama mišica jo je. Razlagala nam je na tečaju, kako sta bila en vikend povabljena na nek tango festival, kjer je bilo več učiteljev različnih stilov. Ko so imeli »rondo maestrov«, so se vsi učitelji zamenjali med seboj in Andrea je naletela na nekega plesalca, ki je rad vodil plesalke v tisti visoki boleo, ko noga poleti do glave. Andrea takega bolea ni želela plesati, zato ga je močno prijela in zablokirala. On je še parkrat poskušal vodit v boleo, ker je večinoma to plesal in vsakič ga je zablokirala s svojo močjo v nogah in rokah. To se mi je zdelo smešno, njima pa smrtno resno hehe J da ne smeš nespoštljivo delat s plesalkami.

Njun nastop brez koreografskih korakov v Seoulu:

Tudi Sebastian je padel v čas rock and roll-a in se ga naučil, en video tukaj:

Andrea je bila vedno znana po svojih lepih nogah, meni je bil zelo všeč tudi njun kros, opazili pa boste, da ima Andreja nek svoj stil ženskih okraskov na tem posnetku:

Sebastian in Andrea sta bila leta 2007 povabljena tudi na Ljubljanski Tango festival.

Stella Missé

je najmlajši otrok v družini Missé. Argentinsko folkloro je začela plesati pri petih letih, od sedmega leta dalje pa si je želela, skupaj s svojimi brati, učiti argentinskega tanga, najprej pri učiteljema Carlos & Maria Rivarola, nato pri Miguel Angel Zottu in njegovemu bratu Osvaldu Zottu. Kot mlado dekle je obiskovala milonge, kjer je plesala in se učila z velikimi milongerosi, kot so Osvaldo “Cachito” Mantegaza, Ernesto “Pupy” Castello, Pedro “Toto” Faraldo.

Ko je bila njena sestra Andreja noseča leta 2009, jo je zamenjala in plesala z Javierjem Rodriguezom na večjih festivalih, spodaj npr. posnetek iz Firenc:

Ker je Javier zelo rad učil tango hojo z Andrejo, je imel tudi s Stello večinoma tečaje hoje. En lep posnetek, kako sta znala celo pesem zaplesati samo s čisto osnovnimi koraki – hoja in kros, ampak vse na glasbo, precizno in v ravnotežju. Kar naj bi mi vadili na tečajih 🙂

Stella trenutno poučuje v Buenos Airesu in drugod po svetu. Njenih posnetkov na Youtube-u je veliko. Trenutno nima stalnega soplesalca, poučuje in nastopa z različnimi plesalci.

Še en posnetek Stelle:

Viri:

https://www.youtube.com/watch?v=QV6H8Ep0gFs&ab_channel=RevistaRevol

https://fortnightlyreview.co.uk/2012/01/tango-star-andrea-misse-1976-2012/

https://tangofantasia4.wordpress.com/andrea/


Categories: ZNANI PLESALCI

Post Your Thoughts