Anibal Troilo 2.del

Nadaljujemo z izobraževanjem o Troilu, tem izjemnem tango ustvarjalcu.

Troilo je v vseh teh letih aranžiral več kot 430 pesmi. Med njim tudi v obliki kvarteta, s takrat zelo popularnim kitaristom Robertom Grelom. Z njim je v dvoletnem obdobju od 1955 in 1956 posnel 12 skladb. Nazadnje pa je naredil še dva dueta s Piazzollo.

Piazzolla sam je v intervju večkrat povedal, da se s Troilom velikokrat nista ujela. Pogled Troila na tango je bil namreč drugačen. Troilo je menil, da se mora tango igrati za ljudi, da plešejo. Medtem ko je Piazzolla že iskal svoj slog in v tango uvajal jazz ter delal tango izključno za na oder. Tako je Piazzolla enkrat povedal štorijo, da ko so na nekem večeru zaigrali dve njegovi priredbi, so ljudje nehali plesat in so glasbo le poslušali ter na koncu podali glasen aplavz. Piazzolla je bil navdušen nad tem in je rekel Troilu: »Vidiš, da je ljudem takšna zvrst tanga tudi všeč.« Troilo mu je nato odgovoril: »Kljub temu igraj plesni tango.«

Kot že v prvem delu omenjeno, Troilo ni bil le glasbenik, bil je tudi skladatelj. Prvi izmed njegovih 61. del je bil leta 1934 tango ‘Medianoche’. Nato so sledili komadi: “Toda mi vida”, “Barrio de tango”, “Pa’ que bailen los muchachos”, “Garúa”, “María”, “Sur”, “Romance de barrio”.

Mnogi glasbeniki, so govorili, da je imel izredno dober čut za izbiro svoje zasedbe, da je znal motivirati glasbenike, da so le-to dali najbolje od sebe. Bil je popularen tako med ljudmi, kot med glasbeniki. Če pogledamo ljudi, ki ga omenjajo v svojih izjavah ali intervjujih, ga nihče ne kliče po pravem imenu, ampak vsi ljubkovalno el Gordo ali Pichuco.

Troilo je poudarjal, da mora izstopati vokalist, tako da poznamo veliko več popularnih tangov z vokalisti, kot njegovih instrumentalnih priredb. Za Troila so peli različni pevci. Najbolj znan med njim je nedvomno veliki Fiore, kot so klicali Francisca Fiorentina, nato pa še Alberto Marino, Floreal Ruiz, Edmundo Rivero, Jorge Casal, Raúl Berón, Roberto Rufino, Ángel Cárdenas, Elba Berón, Tito Reyes, Nelly Vázquez in Roberto Goyeneche.

Anibal Troilo je umrl 18. maja 1975. V Argentini je zakonsko določeno da je 11. julij – dan bandoneona. To pa je rojstni dan Troila oz. Pichuca.

Preberite tudi: Anibal Troilo 1. del


Categories: TANGO GLASBA