Bonton na milongi

Kot pri vseh plesih, veljajo tudi pri argentinskem tangu določena pravila, zlasti na večernih plesih tanga, ki jim pravimo »milonga«. Nekatera od teh pravil nam omogočajo, da lahko na milongi, tudi kadar je na plesišču gneča, vsi uživamo. Če ob besedi »pravila« ali plesni bonton pomislimo na nekaj, kar ubija našo ustvarjalnost, velja pri tangu ravno obratno.

Ravno zaradi nenapisanih pravil, ki so se uveljavila v večletni praksi, se je mogoče zanesti na določeno obnašanje drugih plesalcev in to nam omogoča, da se lahko pri plesu popolnoma posvetimo glasbi in partnerju namesto, da bi se kar naprej ukvarjali z vijugastim vodenjem in izogibanju trčenja v drug plesni par.

Plesišče na milongi je podobno plesalcem na avtocesti z dvema pasovoma, ki se pomikajo v obratni smeri urinega kazalca, na večjih milongah, pa je lahko pasov tudi več. Pari na določeno pesem praviloma plešejo vedno po istem pasu oziroma »menjavajo pasove« le kadar je to nujno potrebno, vsekakor pa ne plešejo po sredini obeh pasov, kot tudi na avtocesti ne vozimo po dveh pasovih hkrati.

Če par želi nekoga pred sabo prehiteti, stori to plesalec po levi strani in šele za tem, ko je preveril plesalce na sosednjem pasu ter je siguren, da je spremba pasu varna. Mali obrati so lahko plesalcu vedno v pomoč, da oceni situacijo in se zave plesnih parov v svoji okolici.

Plesalec poskuša med plesom držati udobno razdaljo med sabo in plesnim parom pred sabo. Po eni strani mu ne sme biti preblizu, saj se plesalec pred njim lahko nenadoma odloči narediti korak nazaj, po drugi strani pazi, da ne blokira plesalcev za sabo, kadar je dovolj prostora pred njim. Tako v primeru, da nastane velika razdalja med njim in parom pred njim, poskuša s tango hojo ali drugimi plesnimi koraki ujeti par pred sabo in zmanjšati razdaljo, s čimer sprosti prostor plesnemu paru za sabo in tudi ostalim omogoči prostor za gibanje. Kadar imajo na milongi vsi plesalci to v zavesti, poteka ronda prekrasno; med vsemi pari se obdrži vedno enaka razdalja in pretok gibanja po vsem plesišču je enakomeren.

Oglejte si urnik rednih tečajev argentinskega tanga in paket s katerim dobite 12 ur tečajev brezplačno. 

Plesni bonton je le nabor napotkov, ki nam pomagajo krmariti skozi družabni del plesa. Z upoštevanjem napotkov bo namreč naša plesna izkušnja lahko lepa in vesela, z neupoštevanjem pa slaba in nesrečna. Plesne skupnosti so navadno precej majhne, kar pripomore k upoštevanju plesnega bontona. Neobzirni posamezniki lahko sicer pravila nekaj časa kršijo, a kmalu se jih (običajno brez njihove vednosti) oprime slab sloves, ki se razve po celotni skupnosti, zaradi česar postanejo nezaželeni plesalci. Sloves obzirnega, prijaznega plesalca je največji adut.

Zato je pri argentinskem tangu pomembno, da plesalke take plesalce, ki se ne držijo bontona po želji tudi zavrnejo, saj s tem sporočajo, da ne spodbujajo neprimernega vedenja in dajejo plesalcem motiv in voljo, da postanejo boljši. Kadar pa plesalke plešejo z vsemi plesalci, tudi s tistimi, ki se vedejo neprimerno, sporočajo, da je takšno vedenje sprejemljivo in ga na tak način podpirajo.

[su_button url=”http://www.calesitatango.si/urnik/” background=”#FFFFFF” color=”#000000″ size=”4″ center=”yes” radius=”0″ icon=”icon: calendar” icon_color=”#000000″ text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]URNIK ARGENTINSKI TANGO[/su_button]

[su_button url=”http://www.calesitatango.si/prijava/” background=”#FFFFFF” color=”#000000″ size=”4″ center=”yes” radius=”0″ icon=”icon: thumbs-up” icon_color=”#000000″ text_shadow=”0px 0px 0px #000000″]PRIJAVI ME NA TEČAJ TANGA[/su_button]


Categories: MILONGA